Şirketlere Özel

İşkolig Blog

Ön yazı (Cover Letter) Nasıl Yazılır?

Aysu Nizamoğlu - 13.04.2013

Güçlü bir ön yazı (Cover Letter), sizi yeni işinize doğru bir adım daha yaklaştıracak önemli bir adımdır.

Bu yazı sizi diğer adaylar arasında bir adım ileri taşır, başarılarınızı ve kişilik özelliklerinizi ön plana çıkarır. Ön yazıda tek bir amaç vardır: İşe alımda bir sonraki adıma geçebilmek.Ancak bu yazıyı hazırlamak hiç de kolay değildir. Hatta çarpıcı bir ön yazı hazırlamak işe alım aşamalarının en zor aşamalarından biri bile sayılabilir.

Ne yazık ki birçok zayıf ön yazı işe uygun, kalifiye adayları arka plana itebilmektedir. Bu nedenle ön yazınızı dikkatli bir şekilde hazırlamak çok önemlidir. Çarpıcı ve etkileyici bir ön yazı hazırlamak istiyorsanız aşağıdaki 6 noktaya dikkat etmeniz gerekir.

  1. Detaylara dikkat etmelisiniz. Yazım hataları, noktalama işaretleri vb. detaylara verdiğiniz önem pozisyonu ne kadar istediğiniz veya başvuruya ne kadar önem verdiğiniz ile doğrudan ilişkilendirilebilir. Bu nedenle yazınızın kendiniz ve hatta çevreniz tarafından birkaç defa kontrol edilmesinde fayda var.
  2. Gereğinden uzun olmamalıdır. Ön yazınızı okuyacak kişinin yoğun programını da göz önüne alarak gereksiz detayları ortadan kaldırmalı ve sadece önemli kısımları göz önüne sermelisiniz. Neleri yazacağınıza karar vermeniz zor olabilir ancak aranan özellik ve tecrübelerinize gereken ilgiyi göstermelerini istiyorsanız daha direkt bir yazı yazmanız gerekir.
  3. Özgeçmişinizin (CV) dışında bilgiler içermelidir. Ön yazınız sizi işe alacak kişi üzerinde ilk izleniminizi bırakacaktır. Ön yazınızı zaten özgeçmişinizde yer alan bilgiler ile doldurmak yerine, neden bu iş için diğerlerinden daha iyi olduğunuzu veya firmaya ne gibi yararlar sağlayabileceğinizden bahsedebilirsiniz.
  4. Başvurduğunuz pozisyonun gereklerine uygun olmalıdır. Özgeçmişinizde bulunan her işe tek tek dikkatlerini çekmeye çalışmak yerine, pozisyonun gereklerine uygun olduğunu düşündüğünüz tecrübeleri ve yeteneklerinizi ön plana çıkarmalısınız. Ancak bu elemeyi yaparken dikkatli olmalısınız. Normalde şirketin aradığı ve sizin sahip olduğunuz bir özelliği arka plana iterseniz kendinizi işe alım sürecinden otomatik olarak elemiş olursunuz. Bu durumda istenen özellikleri iki kere kontrol etmenizde fayda var.
  5. Ön yazınızın dilini şirket kültürünü göz önünde bulundurarak oluşturmalısınız. Ön yazı profesyonel bir yazı olmasının yanı sıra sizin kişilik özelliklerinizin de bir yansıması olarak alınır. Özel hayatınız veya profesyonellik dışı bilgileri içermemesine özen göstermeli, bir yandan da kibir ve aşırı övünmeden kaçınmalısınız. Başvurduğunuz şirketin kültürüne ve içyapısını asla göz ardı etmemelisiniz. Kurum kültürünün önemini daha iyi anlamak için İşkolig’deki bu yazıyı okumanızda fayda var.
  6. Ön yazınızı özelleştirin. Ön yazıyı karşınızdaki işe alım uzmanıyla konuşmak için bir fırsat olarak değerlendirebilirsiniz. Genel bir öz yazı oluşturmanız sizi ortalama adaylar arasında bir yere koyar. Ancak yazınızı özelleştirirseniz diğer adaylardan bir adım öne çıkma şansınız olacaktır.

Bir ön yazı iş başvurusu gerekleri arasında yer almasa bile atlamayın. Ön yazı, özgeçmişinizde ön plana çıkaramayacağınız bir özelliğinize dikkat çekmenizi sağlar. Güçlü bir ön yazı hazırlamak kolay olmayabilir ancak, harcadığınız bütün zaman ve enerjinize değecektir. Kendinize göre özlü, odaklı ve özelleştirilmiş bir belge oluşturarak, yöneticilerin gözünde iyi bir ilk izlenim bırakabilirsiniz.

 

Aysu Nizamoğlu

2011 yılında Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Mezuniyetinden itibaren MY Executive şirketinde İşe Alım Danışmanlığı konusunda uzmanlaştı. Şirketlerin ihtiyaçlarını analiz ederek onlara en uygun adayın bulunması için öncelikle araştırma olarak bir çok farklı süreçte görev aldı. Bugüne kadar yüzlerce orta ve üst düzey yönetici ile temastan referans kontrolü aşamasına kadar birçok adımın uygulanmasında sorumlu olarak çalıştı.

Şu anda özel sektördeki kariyerinde başarıyla ilerlerken, İstanbul Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yöneticiliği eğitimi almaya devam etmektedir.

Geri Dön