Şirketlere Özel

İşkolig Blog

İşe Girmeden Önce, Kurum Kültürüne Dair Sormanız Gereken 7 Soru

İşkolig Ekibi - 19.12.2011

İlgilendiğiniz bir şirkete iş başvurusu yapmayı düşünüyor ya da mülakata girip kabul alma aşamasında mısınız? Peki dışarıdan çekici gelen bu şirketin kurumsal kültürü gerçekten size uygun mu bunu hiç merak etmiyor musunuz? Bir kurumdaki veriminiz ve mutluluğunuz hem çalışanlarla olan kişisel uyumunuzla hem de kuruluşun amaçlarıyla örtüşmelidir. Kurum kültürü olgusunun neden daha işe giriş aşamasında öğrenilmesi gerektiğini ve bunun nasıl yapılacağını yazımızın devamında öğrenebilirsiniz.


İş arama sürecinde üstünde durmanız gereken çok şey vardır, ama öncelik işyerinizle değer yargılarınızın ne derece uyuştuğu olmalıdır. Mülakattayken genel olarak işveren sizi 3 temel çerçevede değerlendirir: Profesyonel kariyeriniz (CV), kişiliğiniz ve işe uygunluğunuz. Muhtemel işvereninizle konuşurken kurum kültürüne ait bir takım sorular sorarsanız, bahsettiğimiz uygunluk kavramını leyhinize çevirebilirsiniz.


Kurum kültürü kişilerin nerede çalıştıklarını tanımlamak için kullandıkları önemli kavramlardan biridir. Çalışanların kendilerini şirket içinde nasıl konumlandırdıklarına ilişkin bir fikir verir. Malesef, kendine has bir kurum kültürü kurmanın ne kadar önemli olduğunu ve bunun başarıyı ne derece etkilediğini öngöremeyen birçok lider vardır. Ancak işveren açısından bakıldığında da kurum kültürünün yetenekli kişiyi cezbettiği ve kurumun diğerlerinden ayrışmasını sağlayan unsurların başında geldiği unutulmamalıdır.


Kurum kültürüne ait yapılan araştırma, şirketlerin yetenekli elemanı bünyesinde nasıl tutması gerektiğine ilişkin fikir vermekle kalmaz iş arayanlar için de bir sonraki adımlarını atarken yol gösterici bir nitelik taşır.


Siz de aşağıdaki soruların klavuzluğunda girmeyi düşündüğünüz şirket için, İşkolig Yorumlar bölümü altında, bir kurum kültürü araştırması yapabilirsiniz.


  • Şirket çalışanlarının başarısını sürdürmesine yardımcı olmak için destekler ve eğitimler veriyor mu?
  • Çalışanlar arası iletişim hızlı ve düzenli bir şekilde sağlanıyor mu?
  • Çalışanlar daha iyi olmaları konusunda teşvik edilip zor testlerden geçiriliyorlar mı?
  • Kişisel değerleriniz şirketin değerleriyle uyum gösteriyor mu?
  • Çalışanlar adil bir şekilde ücretlendiriliyor mu?
  • Yan haklar diğer şirketlerle kıyaslandığında tatmin edici mi?
  • Şirketin yaptığınız işi ödüllendirmek için kullandığı bir sistemi var mı? Örnegin, performans değerlendirmesine göre yapılan ödemeler veya prim ödemeleri gibi.

Tahmin edebileceğiniz gibi yukarıdaki sorular eski işinizden ayrılırken, çıkış mülakatı sırasında, şirketi değerlendirmeniz için size sorunlan sorularla büyük benzerlik gösteriyor. Bu nedenle, yukarıdaki soruları daha en başta sormanız ve böylece iyi bir çalışan olma yönünde adımlarınızı atmanız gerekir.


Kurum kültürüne ait yaptığınız araştırmaların şirketin olumlu ve olumsuz yönlerini tespit etmede ve fırsatları değerlendirmede büyük rol oynayacağını göz önünde bulundurmanız gerekir. Araştırmanız boyunca hem kurum kültürüne ait edindiğiniz bilgilerle hem de kendinizi daha iyi tanımanıza olanak sağlayan yöntemlerle büyük bir kazanım elde edeceğinizden emin olabilirsiniz. Kendi isteklerinizin farkında olmanız idealinizdeki işi bulmanızın önkoşuludur. Çünkü kurum kültürü, işe adapte olmanın temel unsurlarından biridir. Siz de gelecekte girmeyi planladığınız şirkete ilişkin bahsettiğimiz adımları uygulayıp bu soruların gerçekten işe yarayıp yaramadığını kendiniz de test edebilirsiniz.


Mutlu ve başarılı çalışmalar!


Geri Dön