Şirketlere Özel

Mülakat Tarihi: Mart 2016
Toplam Süreç: 2 Ay

23.07.2016
Zorluk Seviyesi Görüşme ve Süreç Sonuç
Zorluydu Olumlu Deneyim Teklifi Kabul Ettim

Bir iş arama platformundan başvuruda bulundum, ertesi gün aradılar. Birkaç saatlik bir mülakat olacağını söylediler. Sabah ordaydım, pek vakit kaybetmeden yazılı mülakatlara başladılar. Önce teknik mülakat soruları önüme kondu. Sorular gerçekten güzel hazırlanmıştı. Yani lisans mezunu birinin bilgisini ve çözüm üretme kapasitesini bence iyi ölçen bir sınavdı. Sınav 40 dk sürüyor, kaybedecek 5 dk bile yok yetiştirmesi zor ama zevkli bir sınavdı.
Sınav sonrası 20 dk ara verdikten sonra yazılı ingilizce sınavına girdim. süre 40 dk, 100 tane soru var. Bu sınav da bence oldukça iyi hazırlanmış bir sınav. Günlük konuşma dili ağırlıkta. Bana kolay gelmişti tam puana yakın bir skor alırım diyordum ama pekiyi'yi bir kaç soruyla kaçırdım(Yani aslında o kadar kolay değil). Daha sonra İK ile bire bir görüşmemiz oldu. Arçelik'le ilgili şunu söyleyebilirim, İK'ya oldukça önem veriyorlar, İK da işini oldukça ciddiye alıyor. Zaten benim için mülakatın en zor kısmı İK ile geçti. Hiç beklemediğiniz sorular sorabiliyorlar. Ama ben İK cı kadınları sevdim, rahat olmanız için elinden geleni yapıyorlar. Daha sonra başvrduğum bölümün Ar-Ge şefi ile teknik mülakata girdim. Mülakatın ilk günü, sabah 9'dan öğlenden sonra 3'e kadar sürdü.

Ertesi gün ilk aşamayı geçtiğimi bildirdiler ve online sayısal ve sözel zeka testlerini çözmemi istediler. Ayrıca bir de kişilik envanteri doldurmamı istediler. Sayısal test oldukça kolaydı. Öyle yüksek matematik istemeyen daha çok mantık ve basit 4 işlem gerektiren sorular. Daha çok dikkatinizi ölçüyor diyebilirim. Sözel sınav biraz zordu, paragraflar, makaleler arasından ana fikir cımbızlama ve yorumlama tarzında bir sınav. Klasik sayısalcıysanız, bu bölümde oldukça zorlanabilirsiniz. Kişil envanteri ise oldukça zordu. Bu tür sınavlarda sallamasyonları ve yalanları yakaladıklarını okumuştum. O yüzden dürüst olacağım diye sınava başladım ama ilerleyen zamanda zaten sallamanın ve yalan söylemenin imkansız olduğunu anladım. Envanter öyle hazırlanmış ve öyle dikkat dağıtıcı ki, eğer bir önceki adımda salladıysanız ya da yalan söylediyseniz, inanılmaz zeki biri değilseniz takibini yapamazsınız. Bir önceki cevabınızla sizi çeliştirecek tam 140 tane soru var. Dolayısıyla bu testte dürüst olun, dürüst olarak bile cevaplaması oldukça zor.

Bu aşamayı da geçtiğimi bildiren telefonu birkaç gün sonra aldım. Arçelik'te bir aşamayı geçmeden diğerine giremiyorsunuz, bu açıdan oldukça iyi. Olumsuz sonuçlanırsa bilginiz olacaktır. Bir sonraki aşamanın vaka analizi olacağı sonrasında Ar-Ge müdürü ile görüşeceğim söylendi. İnternette vaka analizi örneklerini izledim. Size de tavsiye ederim. Çünkü internette izlediklerinizden daha farklı ve daha zorlu bir vaka analizine gireceksiniz.16 sayfalık br raporu inceleyip, çok geniş bir çözümleme yapmanız ve sunum hazırlamanız bekleniyor. Daha fazla detaya giremem ama mutlaka vaka analizi nedir ne değildir araştırın, bir kaç örnek izleyin derim. Biz sayısalcılar için oldukça zorlu ve farklı disiplinden bir süreç. Vaka analizinden sonra Ar-Ge müdürü ile görüştüm. Bu mülakattan ziyade işlerin nasıl yürüdüğü, şirketin hedefleri ve beklentileri öğrenmekle alakalı. Bir saat kadar konuştuk. Birkaç kilit soru sordu. Bana hayattaki amacın nedir diye sormuştu. Yani bu süreçte sizi biraz daha yakından tanımaya çalışıyorlar, çalışacağınız pozisyonda mutlu olup olmayacağınızı kontrol ediyorlar. Rahat olun, öyle klişe şeyler değil. Ben tutumlarını genel olarak sevdim. 10 sene sonra kendini nerde görüyorsun gibi absürd sorular yok!

Bu aşamayı da geçtiğimi mülakat günü söylediler (sabah 9'dan akşam 5'e kadar sürdü). Bir sonraki görüşmem Ar-Ge grup direktörü ile oldu. Burda üzerinde durabileceğim değişik bir şey olmadı. Daha sonra işletme dürektörü ile görüşmem istendi. Son görüşmemden yaklaşık iki hafta kadar sonra da İşetme direktörüyle görüştüm. Bu son aşamaydı. Her işletmenin direktörü ayrıdır. Bu aşamanın deneyimi işletmeden işletmeye değişecektir. Ama benim görüştüğüm kişi oldukça orjinal biriydi. Psikolog değildi ama bütün görüşme boyunca sanki psikolog seansındaymışım gibi hissettim. Çok fazla random soru sordu. Sanırım biraz da kışkırtmaya çalıştı. Kışkırtmak derken yanlış anlamayın, özellikle ağzımdan negatif bir şey çıkması için beni zorladı diyelim. Bir yerden sonra ben de kibarlığı bir yana bırakıp içimden geçenleri söyledim. Bu da son aşamaydı.

Yaklaşık 3 hafta sonra arayıp iş teklifi yaptılar. Kısacası süreç uzun, zorlu ama ilginç. Yer yer eğlenceli. Güzel bir deneyimdi.

 

Mülakat Detayları

  • Telefon mülakatı
  • 1'e 1 mülakat
  • Grup Mülakatı
  • Sunum
  • IQ/Zeka Testi
  • Yetenek Testi
  • Kişilik Testi
  • Referans Kontrol
  • Online Sınav
  • Yabancı Dil Sözlü
  • Diğer
 

Mülakat Soruları (1)

Arkadaşlarınız sizi nasıl tanımlar, 3 kelimeyle özetleyin.

Cevap yaz - Tüm Cevaplar (0)
 
 
Bu yorum size yardımcı oldu mu?
Evet
Hayır
5 Kişi
0 Kişi