Şirketlere Özel

İşkolig Blog

Sosyal Medyada İş Avlama... Yoksa Siz Hala!!!

Filiz Demirbağ - 10.04.2012

Blog yazılarım arasında en ilgi görenlerden biri şüphesiz “En Son Yeni Mezunken İş Aramıştım” başlıklı olanı. Uzun zaman önce yazmış olmama rağmen hala okuyucusu var. Çünkü iş arama bile teknolojiyle, yeniliklerle birlikte değişti.


Bir yandan daha zor, çünkü artık ilanlar her yerde olabilir. Eskiden ne güzeldi sadece gazetede ilan olurdu, oradan bakar başvururduk. Bir de istediğimiz şirketlere elden cv götürme, faksla gönderme falan vardı. Yeni mezunken eposta ile başvuru almayan şirketlere az mı cv fakslatmıştım köşedeki kırtasiyeden...


Sonra 2000’lerde iş arama portalleri çıktı ama o kadar. Bu senelere gelene kadar, yani son 10 senedir bir yenilik yok gibiydi ama sessiz ve derinden gelen bir değişim bir anda patlayıverdi.


İlanlar artık dört bir tarafta yayınlanıyor. Hepsine bir yerden ulaşmak imkansız olduğu için etkili iş arayan olmak için iyi bir ilan avcısı olmayı öğrenmeniz gerekiyor.


Sosyal medyada ilan için en fazla kullanılan alanlar Linkedin, Twitter ve Facebook. Linkedin kullanımıyla ilgili püf noktalarını ara ara yazıyorum, şimdi sıra Twitter’da...


Twitter

Twitter’da her çeşit ilan haberi olmuyor, önce onu söyleyeyim. Staj, yeni mezun ve az deneyimli ilanları henüz daha fazla yayınlanıyor. Veya sosyal medyayla ilgili sektörler... Mesela moda ya da sosyal medya için biri aranıyorsa Linkedin’dense bu mecra tercih ediliyor.


Not
Twitter’da gruplar vs olmadığı için ilgilendiğiniz şirketleri doğrudan araştırmalısınız.

Şirketler dışında, sizin istediğiniz ilanları yayınlayan yerler de olabilir, buraları keşfetmeniz önemli. Örneğin Marketing Türkiye Pazarlama konusunda üst düzey iş değişikliklerini ilan ediyor, iş değiştiren kişinin eski işindeki boş pozisyon hala doldurulamamış olabilir.


Twitter’ın en riskli yanı özel hayatımızla çok içiçe olması. Linkedin’i doğru kullanıyorsanız zaten profesyonel duruşunuzu yansıtıyorsunuzdur. Ama Twitter’da bu tarz bir “doğru kullanma” yok. O yüzden bir tarafta arkadaşlarınızla geyik yaparken bir yandan tuttuğunuz takımla ilgili tartışmalara giriyorsunuz, diğer taraftan TV’deki tartışma programına laf yetiştiriyorsunuz. Tüm bunların ortasında her zaman profesyonel duruşunuz, mesleki görüşlerinizle ilgili bir etki yaratmak çoğu zaman zordur. Eğer siz de bu konuda ikilemde kaldığınızı hissediyorsanız önerim, iş arayışınız ve diğer paylaşımlarınız için ayrı Twitter hesapları oluşturmanız.


Diğer taraftan Twitter kullanan sayısı arttıkça izlemek istediğimiz hesap sayısı da artıyor. Eğer aktif olarak iş arıyorsanız atılan yüzlerce tweet arasında izlediğiniz şirketin haberlerini kaçırabilirsiniz. Eğer 500’den fazla kişi takip ediyorsanız sadece iş arama için ayrı bir hesap açmak bu yönden de iyi bir fikir olabilir.


Twitter’da etki yaratmak gerçekten kolay değil. Bir kere profilinizde yeterli yer yok. O yüzden kendinizi anlatırken hangi sözcükleri, fotoğrafı seçeceğiniz çok önemli. Özellikle üniversite hayatının etkisinde olan gençler fotoğraf ve kullanıcı adı konusunda çok yaratıcı şeyler kullanıyorlar. Arkadaşlarınız sevebilir ama şirket sizin başvurunuzu değerlendirirken Twitter hesabınıza baktığında aynı şey olmaz. Hülya Avşar bile kızının, fotoğrafı uygunsuz olan kişileri ağına eklemesini engelledi biliyorsunuz, aman dikkat.

 

Filiz Demirbağ
http://www.filizdemirbag.com/

İnsan kaynaklarının farklı alanlarında çalıştıktan sonra Yetenek Yönetimi ve İşe Alım Danışmanlığı konularında uzmanlaştı. Yüzlerce kariyer öyküsü dinledi, başarılı seçimlere ve yolunda gitmeyen kariyerlere tanık oldu. Sonunda aldığı koçluk eğitimiyle yetenek yönetimi ve işe alım uzmanlıklarını birleştirerek kendi koçluk metodolojisini kurdu. Yönetici Koçu olarak çalışmaya başladıktan sonra, yöneticilerin ve deneyimli profesyonellerin de en az gençler kadar Kariyer Koçluğu'na ihtiyaç duyduğunu gördüğü için bu alana odaklandı. Başarılı bir kariyer için doğru seçimler yapma, planlı bir ilerleyiş ve doğru iş aramayı bilmenin önemini fark ederek deneyimli profesyonellere özel koçluk programları geliştirdi. Yöneticilere, yönetici olmak isteyenlere özel, Türkiye'de bir ilk niteliğindeki İş Arama Koçluğu ve Yönetici Gelişim Programı gibi kapsamlı hizmetleri hayata geçirdi.

Filiz Demirbağ, deneyim ve birikimiyle aynı zamanda kurumlara da Yetenek Yönetimi, Liderlik, Mentorluk, Değerlendirme Merkezi, İşveren Markası ve İşe Alım süreçlerinin kurgulanması, Koçluk alanlarında projeler geliştirmektedir. 2011 senesinde, deneyimini gençlerle de paylaşmak amacıyla Akıllı Kariyer projesini hayata geçirmiştir.

Filiz Demirbağ, İzmir St Joseph Fransız Lisesi, Galatasaray Üniversitesi İşletme ve Bilgi Üniversitesi MBA mezunudur. Dünyadaki en köklü koçluk okulu olan CTI ve Adler'den ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu) onaylı eğitimlerini tamamlamış; ayrıca çok sayıda kişilik, davranış ve mesleki ilgi envanterinin kullanımı konusunda da uzmandır.

Geri Dön