Şirketlere Özel

İşkolig Blog

Ret cevabı geldiğinde ne yapmalısınız?

Aysu Nizamoğlu - 27.04.2013

Mail kutusunu açıp ret cevabı görmek, her iş arayanın korkulu rüyasıdır. Özellikle görüşmenizin çok iyi geçtiğini düşündükten sonra bu cevabı aldıysanız iyice sinir bozucu olur. Hatta çoğu iş arayan bir ret cevabı bile alamamakta, görüşme sonrası gelen uzun sessizlikten bunu çıkarmaktadır.

Ret cevapları ile yüzleşmek ve bunlarla baş etmek gerçekten güç bir iştir. Çaresizliğin ve hayal kırıklığının içine sürüklenmektense bu sonuçlarla baş etmeyi öğrenmeli ve arayışınıza devam etmelisiniz. Peki ret cevabı aldığımızda neler yapmalıyız? İşte size bu konuda birkaç öneri:

  1. Resmin geneline bakmaya çalışın.

    İş arama sürecinde birkaç ret almak kaçınılmazdır. Bu ret cevaplarına takılmaktansa genel kariyerhayatınıza ve izlemek istediğiniz yola odaklanmalısınız. Aldığınız birkaç ret mektubunu da, bu yolda karşınıza çıkan küçük tümsekler olarak görmelisiniz ve yolunuza devam etmelisiniz.

  2. Duygularınıza yenik düşmemelisiniz.

    Ret aldığınızda kendinize yüklenebilirsiniz. Yetersiz veya başarısız olduğunuzu veya görüşmede yeterince çaba saf etmediğinizi düşünebilirsiniz. Bir başka taraftan da görüşmecinin sizin aslında ne kadar doğru insan olduğunuzu göremediğini düşünerek sinirlenebilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken en önemli nokta bu reddin kişiliğinize yapılmış bir ret olmadığıdır. Bunu kişisel almamalısınız. Aksi takdirde arayışınızı kendiniz için daha da zorlaştırmış olursunuz.

  3. Mutlaka bir geri bildirim isteyin ve irtibatta kalın.

    Ret mektubu aynı zamanda kendiniz hakkında geri bildirim istemek için iyi bir fırsat olabilir. Oturup komplo teorileri üretmek yerine neyi yanlış yaptığınızı öğrenerek bunu bir sonraki arayışlarınızda düzeltebilirsiniz. Her zaman yeterli bir cevap alamayabilirsiniz ancak sormaktan zarar gelmez. Buna ek olarak her zaman irtibatta kalmanızda yarar vardır. O kişiyi linkedin üzerinden ekleyebilir veya arada mail atabilirsiniz. Farklı şirketlerdeki benzer pozisyonlar için veya size daha uygun olabilecek başka pozisyonlar için akılda kalmış olursunuz.

  4. Tecrübelerinizi paylaşmalı ve kendinizi geliştirmelisiniz.

    Ret tecrübelerinizi paylaşmak başta utandırıcı gelebilir ancak emin olun sizin gibi bir sürü insan var. Bunları paylaşmak hem yükünüzü omuzlarınızdan atmanıza yarar, hem de başkalarının tecrübelerinden öğrenerek kendinizi geliştirebilirsiniz. İş arama süreci aynı zamanda öğrenme sürecidir. Kendinizin ve başkalarının ret tecrübelerinden öğrenerek ileriki görüşmelerinizde şansınızı arttırabilirsiniz.

  5. Asla vazgeçmeyin.

    Alınan ret mektupları birçok kişiyi vazgeçmeye itebilir. Bu vazgeçme geçici bile olsa size uygun olabilecek birçok iş fırsatını kaçırmanıza yol açabilir. Bu nedenle hiç bir zaman vazgeçmemeli, özgeçmişinizi tekrar tekrar düzenleyip, çevrenizi genişleterek arayışınıza devam etmelisiniz.

  6. İş arayışı sürecinizde pozitif kalmak, aldığınız ret mektupları ile başa çıkabilmek ileriki görüşmelerinizde pozitif bir etki yaratacaktır. Genişlettiğiniz çevreniz ve edindiğiniz tecrübeler ile belki de bir sonraki iş fırsatında listenin başında siz yer alacaksınız.

 

Aysu Nizamoğlu

2011 yılında Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Mezuniyetinden itibaren MY Executive şirketinde İşe Alım Danışmanlığı konusunda uzmanlaştı. Şirketlerin ihtiyaçlarını analiz ederek onlara en uygun adayın bulunması için öncelikle araştırma olarak bir çok farklı süreçte görev aldı. Bugüne kadar yüzlerce orta ve üst düzey yönetici ile temastan referans kontrolü aşamasına kadar birçok adımın uygulanmasında sorumlu olarak çalıştı.

Şu anda özel sektördeki kariyerinde başarıyla ilerlerken, İstanbul Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yöneticiliği eğitimi almaya devam etmektedir.

Geri Dön