Şirketlere Özel

İşkolig Blog

Maaş Zammı İçin 4 İpucu

İşkolig Ekibi - 20.11.2011

Maaş zammı talep etmek gerçekten zor ve terletici derece de streslidir. Ama unutmayın ki istemezseniz alamazsanız veya bir atasözüyle “ağlamayan bebeğe emzik yoktur”. Sakın içinizden “eski dönemdeki gibi, patronun kapısını çalıp maaş zammı talep etmek kalmadi ki..” diye geçirmeyin. Çünkü, şekil / format değişmiş olsa da hepimiz zam talep ediyoruz veya talep edebilecek ortamlarda bulunuyoruz.


Özellikle müdürler ile çalışanların farklı platformalarda (performans değerlendirmeleri, geri bildirim süreçleri vb.) bire bir etkileşimleri sırasında gündeme gelen maaş artışı konusunda, müdürlerin çalışanlardan neyi duymayı beklediklerine dair ipuclarını aşağıda bulabilirsiniz. Göreceğiniz gibi bu ipuçlarının hiç birisi çok çalışıyor olmak ile ilgili değil. İşte size 4 kritik ipucu:


1. Somut başarılarınızı takip edin ve dile getirin

Çalışanlar maaş artışına dair yaşanan görüşmeler sırasında, geçmiş dönemdeki başarılarını iş verenlerine veya müdürlerine etkin bir şekilde sunabilmelidirler. İş verenleri veya müdürleri, sizin istediğiniz zam oranlarına ikna edebilecek en etkili başarı kriterleri, özellikle şirketin toplam performans hedeflerine yaptığınız katkılardır. Bu nedenle, özellikle bireysel olarak yarattığınız ciro veya verimlilik artışı gibi konular öncelikli olarak gündeme getirilmelidir. Sonrasında, zamanında tamamlanan işler, projeler, şirketin gelişimi için alınan inisiyatifler ve bunların ne kadarının sizin tarafınızdan veya liderliğinizde hayata geçirildiğinin ifade edilmesi faydalı olacaktır. Bunları gündeme getirirken mümkün olabildiğince sayısal ve ölçülebilir bilgiler ile paylaşmanızı tavsiye ederiz.


2. Hazırlıklı olun.

Yapılabilecek en kritik hatalardan birisi zam görüşmelerine zemin olan platformlarda, kişinin neden zammı hak ettiğine dair sorulacak olan soruya hazırlıklı olmamasıdır. Sadece departmanınızda en çok çalışan kişi olmanız doğru yanıt değildir. Eğer somut konuları dile getirir ve sayenizde şirketin gelirlerinin veya karının artmasına nasıl katkı da bulunacağınızı ifade ederseniz, hedeflediğiniz zammı almanız daha muhtemel olacaktır. Çünkü, müdürler veya iş verenler eninde sonunda en çok şirketin temel performans göstergeleriyle ilgilenirler. Bir diğer göz önünde bulundurulabilecek konu ise bilgi birikiminiz doğrultusunda zor ikame edilir olmanızdır. Fakat bunun sunumu karşı taraf için aslı tehdit edici şekilde olmamalı, daha çok başarılan, geliştirilen işler şeklinde olmalıdır.


3. Zemin Yaratın

Maaş zammı talebiniz için süreci zamana yayın, asla tek seferlik bir görüşme veya toplantı ile dile getirmeyin. Eğer şirketinizin zam oranları yılda bir veya iki kere belirlenip yayınlanıyor veya bildiriliyorsa, öncesinde siz beklentiniz konusunda zemin yaratın. Böylelikle müdürünüzün konu hakkındaki yaklaşımını öğrenme fırsatınız olur ve hatta uygun ortam yakalayabiliyorsanız tavsiye ve ipuçlarını bile alabilirsiniz. Ayrıca, unutmayın ki müdürler veya yöneticiler sorumluluk sınırları dahilinde anlık olarak çözemeyecekleri konularda zamana ihtiyaç duyarlar ve aksi durumlarda üzerlerinde baskı hissederek ters tepki verebilirler.


4. Adanmışlığınızı Gösterin

Şirkete uzun vadeli adanmışlığınızı göstermeniz genellikle iyi algılanır. Eğer şirket için zaten değerli olduğuna inanılan bir çalışansanız ve dedikasyonunuz yüksek ise doğru iletişimle hedeflediğiniz zam oranlarını almanız zor olmayacaktır.

Geri Dön