İşkolig Blog
Linkedin'de de İlk Etki Önemli
Headline: Seeking for a Job, Urgently Seeking for a job Linkedin’de biriyle tanışırken, bir yere başvururken ilk etkiyi fotoğrafınız ve Headline yazınızla yaratırsınız. Şimdi fiziksel hayatla paralellik kurarak anlatmaya çalışalım. Fotoğrafınız dış görüşünüzdür. Sizin profesyonel halinizi yansıtan, yaşayan, kanlı canlı bir insan olduğunuzu anlatan bir tarzı vardır etkileyici fotoğrafların. Pasaport fotoğrafları, Türk işi gülmeyen, ciddi yüzlü, donuk fotoğraflar sizi yansıtmaz. Her görüşmeye giderken giyiminize, saçınıza, bakımınıza dikkat ediyorsanız her sosyal medya profilinizin fotoğrafına da dikkat etmelisiniz. Headline: Çok dikkate alınmayan ama aslında pozisyonunuzla, deneyminizle ilgili ilk etkiyi yarattığınız kısa cümle.
Peki sizin profilinizi ilk defa açacak birinin fotoğrafınız yanında “Urgently seeking for a job” gibi çok genel, sizin deneyiminize dair hiçbir izlenim vermeyen bir cümle yazarsa ne olur? “İş arayan biri daha” olur çıkarsınız, aman dikkat. Sadece bu olsa iyi, bir de yarattığınız “ne iş olsa yaparım, iş olsun yeter” izlenimi ne olacak? Özellikle işe alım danışmanlarının ilgisini çekmek istiyorsanız kesinlikle ilgi çekeceğinize itici oluyor.
Diğer taraftan Twitter kullanan sayısı arttıkça izlemek istediğimiz hesap sayısı da artıyor. Eğer aktif olarak iş arıyorsanız atılan yüzlerce tweet arasında izlediğiniz şirketin haberlerini kaçırabilirsiniz. Eğer 500’den fazla kişi takip ediyorsanız sadece iş arama için ayrı bir hesap açmak bu yönden de iyi bir fikir olabilir.
Bu unvan hangi işveren için ilgi çekici olur ya da itici olmaz: Acilen, hemen Pazartesi işe başlayacak ve çok maaş istemeyecek birini arayanlar için Sizin hedefiniz onların dikkatini çekmek mi sadece yoksa kariyerinizle ilgili daha farklı hedefleriniz de var mı? |
![]()
Filiz Demirbağ
İnsan kaynaklarının farklı alanlarında çalıştıktan sonra Yetenek Yönetimi ve İşe Alım Danışmanlığı konularında uzmanlaştı.
Yüzlerce kariyer öyküsü dinledi, başarılı seçimlere ve yolunda gitmeyen kariyerlere tanık oldu. Sonunda aldığı koçluk eğitimiyle yetenek yönetimi
ve işe alım uzmanlıklarını birleştirerek kendi koçluk metodolojisini kurdu. Yönetici Koçu olarak çalışmaya başladıktan sonra, yöneticilerin ve
deneyimli profesyonellerin de en az gençler kadar Kariyer Koçluğu'na ihtiyaç duyduğunu gördüğü için bu alana odaklandı. Başarılı bir kariyer için
doğru seçimler yapma, planlı bir ilerleyiş ve doğru iş aramayı bilmenin önemini fark ederek deneyimli profesyonellere özel koçluk programları geliştirdi.
Yöneticilere, yönetici olmak isteyenlere özel, Türkiye'de bir ilk niteliğindeki İş Arama Koçluğu ve Yönetici Gelişim Programı gibi kapsamlı hizmetleri hayata geçirdi.
|
Geri Dön |