Şirketlere Özel

İşkolig Blog

İş Görüşmesinde Yapılan 6 Beden Dili Hatası

İşkolig Ekibi - 14.08.2012

Önünüzdeki iş görüşmesi için çok iyi çalıştınız. Karşınıza çıkabilecek her türlü soruya hazırlandınız, hatta görüşme yaptığınız kişinin yolunuzu tıkamak, sizi çıkmaza sokmak için sorduğu garip sorulara bile. Görüşmeyi yapan kişiye sorabileceğiniz soruları önceden düşündünüz, işverene bu işe ne kadar uygun olduğunuzu kanıtlamak için geçmiş deneyimlerinizden anlatmak istediğiniz anekdotları özenle seçtiniz. Fakat bu iş için kendinizden emin değilseniz, bir daha düşünün. Bunun farkında olmayabilirsiniz ama bazen kullandığınız beden diliyle söylemek istediklerinizi değil, aslında söylemek istemediklerinizi karşınızdaki insana aktarabilirsiniz.


Birçok adayın, mezun oldukları okulların, sahip oldukları derecelerin, daha önce çalıştıkları işlerin ve özgeçmişlerinin çok benzer olması, iş görüşmelerinin adaylar ve işverenler açısından önemini arttırmaktadır. Bu sayede iş görüşmeleri, adayların farklılıklarını ortaya koyabileceği bir fırsat haline gelmektedir. Görüşmeler sırasında sözsüz iletişimi kullanmanın en iyi yanı, fiziksel ve duygusal olarak tam bir uyum içinde olduğunuzu gösterebilmenizdir. Aksi takdirde, görüşmeyi yapan kişinin sizi diğer adaylarla aynı kefede değerlendirmesi kaçınılmazdır ve bu da sizi kolaylıkla unutturur.


En İyi ve En Kötü Sözsüz İpuçları


1.Göz teması

Hepimiz biliyoruz ki göz teması iletişim için mükemmel bir yol fakat o da iki ucu keskin bir kılıç olabilir. Çok fazla kullanılması kişiyi agresif ve uygunsuz gösterirken, normalden az kullanılması da kişinin dürüst olmadığını ve bir şeyler sakladığını düşündürebilir. Peki, kaçamak bir bakış ile meydan okuyucu bir bakış arasındaki dengeyi nasıl bulabiliriz? İyi bir göz teması, göz temasının sürekliliğini sağlayarak olur, fakat bu 40 dakika boyunca birine gözlerinizi dikmeniz gerektiği anlamına gelmez. Eğer 40 dakikalık bir görüşmeden çıkıp, görüştüğünüz kişinin göz rengini bilemiyorsanız, bu iyi bir göz teması kuramıyorsunuz demektir.


2.Göz devirme

Göz temasının doğurabileceği iyi veya kötü etkiler, onu nasıl yönettiğinize bağlıdır. Bunu yaparken gözlerinizi devirmeniz her zaman kötü bir sonuç getirecektir. İnsanlar genellikle katılmadığı konularda ve birisi saçma bir şeyler söylediğinde bu hareketi yaparlar. En büyük problem de, bunu yaptıklarının farkında olmamalarıdır. Bu yüzden yaptığınız her hareketin farkında olmanız, görüşmeyi yapan kişiyi gücendirmemeniz açısından çok önemlidir.


3.Duruş

Görüşme sırasında, dik oturmaya çalışmanız çok normal. Fakat bunu yaparken karşınızdakine rahatsız olduğunuz ve kendinizi kastığınız izlenimini vermeyin. Görüşmeyi yapan kişiyle aranızda geçen konuşmaya karşı ilginizi ortaya koyun.


4.Tokalaşma

Göz temasında olduğu gibi, tokalaşma da nasıl yaptığınıza bağlı olarak, hakkınızda iyi veya kötü izlenimler oluşturabilir. Sıktığınız bilekleri kırmak istemezsiniz fakat sıkı bir tokalaşma her zaman esnek bir tokalaşmaya göre daha pozitif bir etki bırakır.


5.Masaya vurma

Bilerek yapmıyor olsanız bile, görüşme sırasında parmaklarınızı masaya vurarak ses çıkarmanız, görüşmeyi yapan kişinin sizin tedirgin olduğunuzu düşünmesine yol açabilir.


6.Ses

Birçok insan kaynakları bölümü günümüzde telefon görüşmeleri yapıyor. Görüşmeyi yapan kişi sizi göremediği için kendinizi rahatlamış hissedebilirsiniz fakat o kadar aceleci olmayın. Bir şeyleri söyleyiş tarzınız -konuşma dışı iletişim olarak da bilinir- görüşmeyi yapan kişiye sizin hakkınızda birçok şey anlatabilir. Örneğin; sesinizin tonu ve yüksekliği çok düz ise karşınızdaki kişi, neler söylediğinize bakmadan işe karşı çok istekli olmadığınızı düşünebilir. Belli konuşma kalıpları -mesela; bazı kelimeleri normalden daha sık kullanmanız veya kelimeler arasında "ımm" sesiyle birlikte kendinize düşünme araları ayırmanız- hakkınızda, kendinizden emin olmadığınızın ve iş görüşmesi için yeterince hazır olmadığınızın düşünülmesine yol açabilir.


Vücut Dilinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Çoğumuz sözsüz iletişimden habersiz olsak da, bunu öğrenmenin, geliştirmenin ve yanlışları düzeltmenin birçok yolu var.


1.Kendinizi videoya alın

İş görüşmesi için pratik yaparken kendinizi kayda almanız, yaptığınız beden dili hatalarını size açıkça gösterecektir. Bu pratik yapmanın en iyi yoludur, çünkü kimse size neyi doğru neyi yanlış yaptığınızı tam olarak söyleyemez. Bu şekilde kendinizi görmeniz ve yaptığınız bazı hareketlerden mahçup olmanız mümkündür.


2.Bir arkadaşınız ile çalışın

Arkadaşınızla yapacağınız bir görüşme egzersizi, dışarıya nasıl bir izlenim bıraktığınızı öğrenmeniz açısından yararlı olabilir.


3.Daha önce görüştüğünüz birini arayın

Eğer kendinizi yeterince cesur hissediyorsanız, daha önce iş görüşmesi yaptığınız fakat size iş teklifinde bulunmayan birini arayabilirsiniz. Bu size görüşme sırasındaki beden davranışlarınız hakkında fikir verebilir ve hangi hatalarınızın işe alınmanıza engel olduğunu söyleyebilir.


Mutlu ve başarılı çalışmalar!

Geri Dön