Şirketlere Özel

İşkolig Blog

Hakettiğiniz maaşı alıyor musunuz?

İşkolig Ekibi - 28.12.2011

Eğer ki bu soruya “Emin değilim” veya “Kim bilir?!” diye cevap veriyorsanız; yüksek ihtimalle maaşınızı ve yan haklarınızı doğru insanlarla tartışmadığınız ya da doğru kaynakları kullanmadığınız içindir.


Gittikçe daha fazla insan, hayatlarıyla ilgili bilgilerini sosyal medyada paylaşmaya başlıyor olmasına rağmen, maaş bilgisinin paylaşılması bizim kültürümüzde bir tabu olarak yerini korumaktadır. Uzmanlar, maaş ve ücret bilgilerinin konuşulmamasının arkasında yatan sebep olarak, maaşların emsallerle ve iş arkadaşlarıyla karşılaştırılma korkusunu belirtmişlerdir. Birçok insanın anlamadığı şey şudur ki; çalışma arkadaşlarının çoğu da, kendileri gibi, ücret kesintisine maruz kalmaktadırlar.


Önümüzdeki aylarda yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu’nun içeriğinden de görüldüğü üzere iş verenler bir şeffaflaşma dönemine gireceklerdir. Bu kanun ile ilgili bir İnsan Kaynakları Danışmanı’nın görüşü, şirketlerin finansal durumları konusunda çalışanlarına karşı daha açık olması gerektiğidir. “Bir şirketin finansı, o şirketle ilgili bilgi birikiminin bir parçası haline gelirse; çalışanlar, maaş artışı ve bonusların hangi faktörlere bağlı olarak meydana geldiği konusunda daha iyi bir fikre sahip olurlar.”. Aynı danışman, ayrıca eklemiştir ki “Çalışanlar aylık mali durumları anladıkları zaman, harcamalarındaki düşüşler ve kazanç üretimleri ile ilgili destekte bulunma konusunda daha hızlı davranırlar. Aslında, bu da sürecin bir parçasıdır – sürekli olarak fikirlerle gelen çalışanlara sahip olmak.”.


Kolaylıkla ulaşılabilen bilgiler olmaması durumunda, çalışan beklentileri ve şirket planları arasında bir uçurum oluşma riski vardır. Eğer şirketiniz mali durum sağlığı ve bu durumun sizin bütçenize muhtemel yansımaları ile ilgili bilgilendirme yapmıyor ise, İşkolig’in aşağıda belirtilmiş tüyolarına göz atmanızda fayda var.


İşinizle ilgili şüpheye düşmekten vazgeçin:

Uzmanların önerilerine göre, terfi etmek için gerçekten neyin önemli olduğunu tespit etmelisiniz. Bir yöneticinizle veya İnsan Kaynakları Liderinizle yüz yüze görüşmeli ve şirkette bir üst kademeye terfi edebilmek için nelerin önemli olduğu konusunda bilgi almalısınız. Uzmanlar önemle belirtir ki: “Alışılmış yüksek performans ve deneyim gerekliliği cevaplarıyla tatmin olmamalısınız. “ Ayrıca, kabul görmek ve organizasyon içerisinde terfi etmenizi sağlayacak kültürel normlar ve uygulamalar hakkında sorular sormalısınız. Eğer yardımcı olacaksa, kendinize rol model olarak belirlediğiniz bir şahsın kariyer özelliklerinden bahsetmeli ve bu insanın yükselmesinde etkili olan faktörlerle ve sizin de onun gibi olabilme ihtimaliniz ile ilgili fikirlerini almalısınız. Rol modelinizi seçerken dikkat etmeli tabi, bu sizin için yapıcı bir seçim olmalı sadece karşılaştırmak için değil! Teyid edilme durumunuz olduğu takdirde, size kariyer planınızı çizerken yardımcı olmasını rica edebilirsiniz.


Maaş konusunu açmak için beklemeyin:

Mülakat esnasında sıra maaş görüşmelerine geldiği zaman, İkinci yüz yüze mülakatta, hatta e-posta veya telefonla ikinci görüşmeye çağırıldığınız zaman, ücretle ilgili soru sormanızı tavsiye ediyoruz. Şöyle diyebilirsiniz: “Bu harika, yeni bir görüşme yapmayı ve diğer çalışanlarla tanışmayı çok isterim. Fakat, kimsenin vaktini boşuna harcamamak açısından, öncelikli olarak ücret konusunda bir anlaşmaya varmamız mümkün mü acaba?”. Konuyu açtığınız zaman, sizden en son işinizde ne kadar maaş aldığınızın öğrenilmek istenmesini bekleyebiliriz. Bu rakam beklentilerinizi karşılıyor ve bu işin karşılığı olan rakam olduğunu düşünseniz bile, en son kazandığınız maaşı söyleme zorunluluğunuz yoktur; bu konuda kendinizi rahat hissetmelisiniz. Sizi mutlu edecek ve makul hedefinizi belirtebilirsiniz. Böyle bir durumda, “x maaşı kazanabileceğim pozisyonlara odaklanıyorum.” gibi bir açıklama yapabilirsiniz. Geçmiş maaş bilgisi yerine, hedeflediğiniz maaşı paylaşmalısınız. Rahat hissettiğiniz şekilde konuyu paylaşmak, yanlış bilgi paylaşmaktan çok daha iyidir. Çünkü eski maaşınızla ilgili yanıltıcı bilgiler vermek güvenirliliğinizi sarsacaktır. Zaten maaş bordronunuz kazancınızla uyumlu olan bir şirketten geçiş yapıyorsanız bordronuzu istemeleri durumunda zaten gerçek ortaya çıkacaktır, bunu unutmayın!


Kendi Maaş Araştırmanızı Yapın:

Belirli yerlerdeki, belirli kişilerin ve belirli işlerin maaşlarına bakın. İşte tüm bunlar İşkolig’in burada, sizin için bulunma sebebi! Kendi iş pozisyonunuzu, hayal ettiğiniz veya şu anda çalıştığınız şirketi, bulunduğu şehirdeki fırsatları, imkanları araştırın ve benzer pozisyondaki başka çalışanların ne kadar kazandığını tespit edin. Mesela, Turkcell’de pazarlama uzmanı olarak mı çalışmayı düşünüyorsunuz? Bu şirkette benzer seviyedeki çalışanların ortalama maaşlarının 3,000 ve 4,000 TL arasında olduğunu ve yılda 16 maaş aldıklarını biliyor muydunuz? Üzerinize düşeni yapmalı ve deneyim yılınıza ve mevkiinize dayanarak belirli şirketlerde, yaptığınız işin karşılığını ortalama olarak bilmelisiniz.


İşkolig’de öncelikli olarak, ücretlerle ilgili bilgi sahibi olmanın çok zor olmaması gerektiğine inanıyoruz. Sizi de maaş gizliliği konusundaki tabuların kırılması yönündeki çabalarımıza destek olmaya davet ediyoruz. Çünkü biz inanıyoruz ki iş gizliliği başka bir konudur, maaş gizliliği başka...Maaşlarınızı – anonim olarak (ki bu konuda herkesin ufak bir adım atabileceğini düşünüyoruz) – İşkolig.com aracılığıyla bizimle paylaşarak, çalışanlara, iş arayanlara ve gelecekteki iş gücü jenerasyonuna yardımcı olabilirsiniz, ve hatta kariyer olarak hakettiğiniz yere gelebilirsiniz. Birkaç dakikanızı ayırarak, anonim olarak maaşınızı paylaşmaya ne dersiniz?

Geri Dön